Din sanning vs andlig press

0

Din sanning

 

Jag läste ett inlägg på en väns facebooksida om hur man lättast kunde känna igen sin egen sanning. Du vet känslan när du sitter med en vän eller bekant som tagit på sig ansvaret att “lösa ditt problem” istället för att bara lyssna och bifalla dina tankegångar? Känna med dig.

Känslan av att alla “lösningar” som vännen presenterat för dig (och som du egentligen inte bett om) inte klingar riktigt ok för dig. Det är för att det inte är din sanning.

 

Jesus sade: “sanningen skall sätta er fria”, och sanningen känns just som en frihet, ett svar på din fråga, en lättnad. Knuten i magen löses upp. Du kan andas igen.

 

Efter att ha läst det inlägget så förstod jag att jag på många sätt kört över mig själv. Att jag lyssnat på andras sanning och tankar istället för min egen. Jag hade inte väntat in mig själv eller min intuition och jag kunde ju så väl relatera till frihetskänslan som beskrevs i inlägget.

 

 

Andlig press

 

Det finns mycket andliga budskap därute, särkilt inom yogavärlden upplever jag, att man ska älska och omfamna allt och alla. Jag upplever att det finns en form av andlig press som är direkt osund. Att forcera in människor i ett sorts tänkande som utlovar dem att de blir goda och upplysta människor om de bara gör si eller så. Jag har tom. hört att du är en modig person om du dedicerar din yogapraktik till en person som du ligger i konflikt med.

Engagerade yogadeltagare

Detta är en värdering som jag inte anser har med yoga att göra, utan värderingen hänger snarare samman med personen som tog sig rätten att förkunna över deltagarnas val. En andlig press, att du är en god människa om du gör si eller så.

Är det verkligen modigt att dedicera din praktik till någon som gjort dig illa? Är det inte snarare att förminska sig själv till en dörrmatta? Inte alltid, nej, men har man som deltagare dessutom blivit allvarligt utsatt så tror jag att en sådan tankemanöver kan få skadliga konsekvenser. Knuten i magen blir hårdare: “Jag är antagligen inte en god nog människa.” Deltagaren blir pressad till att förlåta och känna kärlek till sin förövare. En andlig press i en situation där du ska möta dig själv på en yogamatta. Yoga som öppnar upp och blottar oss. Deltagaren befinner sig mao. i en ganska utsatt situation. Naturligtvis dedicerar du din yogapraktik till vem du vill, och även om det känns obekvämt så kan du absolut dedicera din praktik till någon du befinner dig i konflikt med. Det valet i sig ser jag inget problem med. Men jag ifrågasätter om det alltid är modigt.

Jag tänker dessutom som så  att vi som yogainstruktörer och andliga vägledare har ett enormt ansvar när vi levererar “visdomar” och citat. Vår roll är absolut inte att värdera kundens/deltagares val och inställning.

 

När det begav sig, vid det specifika tillfället, så valde jag att dedicera min yogapraktik till min dotter. För hon fyller mig med kärlek varje dag. Är det inte också modigt att se kärleken i våra liv?

Min dotter påminner mig om att stå fast, att självkärlek är viktigast, att gräva där jag står, att sträva efter att vara en god person utan att kompromissa med mina gränser.

Barn och djur har öppna hjärtan och sinne och påminner oss om hur enkelt det egentligen kan vara.

 

Från den platsen, som den kärleken skapar, kan jag sedan titta på människor och situationer som sårat och/eller skadat mig och acceptera och frigöra mig. Inte för att någon annan säger att jag är modig. Jag anser nämligen inte att man är modig om man är självuppoffrande.

 

Jag tänker på den klassiska meningen som flygvärdinnor/flygvärdar alltid påminner oss om när vi gör en flygresa :”Ta på syrgasmasken själv först innan du hjälper någon annan”. Det är en så bra bild och så tydlig. Älska dig själv först. Gräv där du står.

Flygvärdinnor är bra

Kärlek till dig själv är att kunna sätta gränser och känna av i magen vad som stämmer. När du andas ut igen och känner friheten…då är det sant.

 

 

Blessed be // Veronica

 

 

 

 

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

Lämna en tanke