FÖRLÅTELSE ÄR FRIGÖRELSE!

2

   Förlåtelse är Frigörelse.

 

 

forlat-3

 

 

 

Är förlåtelse alltid samförstånd?

Vad har du för bild av Förlåtelse? Det finns olika grader av Förlåtelse tänker jag; den då man stryker ett streck över det hela och går vidare. Den varianten då du släpper händelsen men inte glömmer, eller varianten då det är totalt samförstånd. Det finns säkert tusen fler varianter och tankar kring Förlåtelse men min bild är framförallt: Frigörelse!

Att göra sig fri. Fri från en situation eller person/er som sårat, skadat, traumatiserat. Vad innebär det?

 

 

Länge trodde jag att Förlåtelse innebar ett totalt samförstånd mellan två parter eller fler. Alla såg sin del i konflikten, alla kunde ta på sig sitt ansvar och kunde även förstå den andre parten känslomässigt. Alla hörde och såg varandra.

Jag fick förlåta mig själv för att jag hade den bilden av förlåtelse.

 

forlatelse-2

 

Jag har nämligen träffat på stängda dörrar. Situationer där människor sitter med armarna i kors och vägrar släppa in eller ta en utsträckt hand. Jag trodde det var mig det var fel på, vilket de gärna ville att jag skulle tro, men jag insåg till slut att det den stängda dörren inte är mitt ansvar.

Det var en jobbig och obekväm insikt. För att kunna förlåta så borde vi ju ha samförstånd! Kramas och säga ”Förlåt, jag visste inte att mitt agerande fick dig att må så här. Det var inte min mening” Eller…?

 

Många människor har svårt att säga förlåt har jag märkt. Säga det och mena det. Ofta möts man av försvar eller att upplevelsen blir förminskad: ”Jamen, släpp det där nu, jag menade ju inte så…” eller ”du är såååå himla känslig/lättkränkt/hysterisk”. Detta kallas för härskartekniker. Om du nu inte gjort något fel, varför är det då så svårt att säga ”förlåt”? Och är inte din upplevelse lika viktig som någon annans? Vem har rätt att döma dina känslor eller din sanning?

 

Dessa frågor upptog mycket av min tid när jag blev mobbad och kränkt på min arbetsplats. Tack vare resan-healing hos Britt-Marie Jemth så fick jag ett annat förhållningssätt till Förlåtelse. Ett befriande och förlösande förhållningssätt med integritet. Nej, Förlåtelse handlar inte alltid om ett tillstånd av samförstånd. Det handlar om att befria sig från det negativa i situationen och gå vidare. Våga se att jag gjorde så gott jag kunde, att jag tog mitt ansvar, att jag litade på folk som vände kappan efter vinden och att dörren tyvärr fortfarande var stängd. Det tog tid innan jag kunde klappa mig själv på axeln för att jag försökt, att jag varit tillitsfull och att jag ville det bästa.

 

Vad jag INTE ville, var att formas och stöpas till något andra tyckte jag skulle vara. Att jag skulle krypa, skämmas och stå med mössan i hand och skrapa med foten över något jag inte gjort. Det går fetbort! Då vänder jag den stängda dörren ryggen och riktar mitt fokus på något annat, mer fruktbart.

 

Mobbing är aldrig ok!

 

Det är lätt att säga att man ”ska vända dörren ryggen”. ”Låt inte energitjuvarna komma åt dig.” ”Låt dem inte trycka ner dig.” Det är inte lätt, alltid. Har man inte verktygen eller tror på sin egenmakt så är det väldigt svårt t.o.m. Det gäller att se sitt eget mönster och förstå varför man tillåtit dem komma inpå. Förlåta sig själv. Vad saknade jag som jag trodde dessa människor skulle fylla åt mig? Kanske trodde jag att jag inte förtjänade bättre? Satte jag upp folk på pidestal? Blev jag hjärntvättad? Säkert allt på en gång.

 

Men jag saknade inte egenmakt. Det gör inte du heller! Jag hade verktyg, hittade verktyg, människor runt mig som peppade, stöttade, tog mig på allvar genom tårarna och smärtan.

Nej, det mobbare gör är inte ok! Aldrig! Deras agerande är inte ditt att bära! Aldrig!

 

Så frigör dig. På alla sätt. Förlåt. Gå vidare. Visare och starkare.Ser du någon som är utsatt: Räck ut handen! Det kan vara det som gör att de klarar av dagen!

 

Två citat som hjälpte mig genom den värsta perioden:

 

”Healing doesn’t mean that the damage hasn’t been done.

It means it doesn’t control your life any longer”

 

”Den naive både glömmer och förlåter

Den bittre varken glömmer eller förlåter

Den vise förlåter, men glömmer inte”

 

 

Hur förlåter man?

 

För min del handlade det mycket om att ”städa ur” de negativa energierna. Att fylla mig med det positiva. Men framförallt att ge mina känslor plats. Att gråta, skrika, hata och förbanna. Att få prata om det! Att bygga upp en ny och starkare bild av mig själv. Jag använde yogan som ett verktyg. Meditationen och kontakten med goda och nära vänner hjälpte mig att byta fokus. När fokus ligger på annat, sådant som värmer ditt hjärta istället för att ifrågasätta det, så frigörs du. Du släpper villigt sådant som inte gagnar dig. Dessa människor blir små och krymper och kommer inte åt dig längre. Du kan se på distans hur ont de har och kanske, en liten stund, till och med ha medkänsla med dem.

Men det är svårt att släppa. Inget du gör i en handvändning. Jag tror att om du inte tillåter helande-processen så blir det en flykt istället.

 

Helandeprocessen

 

Att frigöra sig är en helande-process. Låt den ta tid. Ha tålamod med dig själv. Väljer du att hela dig, kom ihåg att helandekraft kan vara obarmhärtig.

Idag förstår jag bättre: Omtanken och samförståndet jag jagade hos mina mobbare och utanför mig själv skulle jag samlat upp och vänt mot mig själv. Samförståndet och lojaliteten är först och främst till mig själv.

Förlåt dig. Frigör dig. Omfamna dig.

forlat

 

Blessed be // Veronica

Dela.

Om skribenten

Missa inte våra intressanta artiklar

Läs fler artiklar på huvudsidan

2 kommentarer

Lämna en tanke